Doe als een KOE

Het heeft lang geduurd voordat ik wist welke kant links en welke kant rechts was. Totdat mijn moeder zei: “rechts is de hand waar je mee schrijft”. En met dit ezelsbruggetje was het probleem opgelost!

Waar komt dat woord ezelsbruggetje eigenlijk vandaan?

Een bruggetje is een hulpmiddel om makkelijk aan de overkant van het water te komen. Een ezel heeft de eigenschap slechts een heel smal randje of plankje nodig te hebben om over te lopen. Maar hij heeft dat randje of plankje wel nodig. Hij kan er niet overheen springen, zoals bijvoorbeeld een paard. Wij gebruiken het ezelsbruggetje om op een makkelijke manier iets te onthouden.

Ook voor effectieve communicatie bestaan een heleboel ezelsbruggetjes. Heel handig om te kennen en toe te passen. Gek genoeg leren we die ezelsbruggetjes niet op school. We hebben allemaal wel eens van ’t Kofschip of Fokschaap gehoord. Maar heeft de leraar ooit tegen je gezegd “Doe als een KOE”?

Jammer, jammer, jammer! Als we van jongs af aan op een grappige manier vertrouwd zouden raken met deze ezelsbruggetjes, dan zou dat heel veel voordelen opleveren. Denk aan minder miscommunicatie, meer wederzijds respect en begrip en betere samenwerkingen.

Want waar gaat het vaak mis? In de communicatie! Overal komen kleine of grote irritaties voor als gevolg van communicatie. De zender zegt of schrijft iets met een andere bedoeling dan de ontvanger ervaart. De ontvanger springt spontaan in zijn rol van zender, reageert emotioneel en…BAM! Miscommunicatie!

Dan kan je maar beter af en toe als een KOE doen: Kaken Op Elkaar.

About the author